Wanneer geef ik mijn kind een smartphone?

Kinderen zitten tegenwoordig nog in de luiers wanneer ze voor het eerst een mobiele telefoon vasthouden. Het is fascinerend om te zien hoe snel zij dergelijke systemen en producten weten te begrijpen. Een spelletje op jouw telefoon of een puzzeltje op de iPad; Het is ontzettend handig. Ideaal om tijdens een restaurantbezoek je kind even rustig te houden. Al zullen veel ouders natuurlijk ontkennen dat zij hun gadgets daar soms voor gebruiken. Er is niks mis met dit onschuldige gebruik, zolang het maar geen dagelijkse routines worden. Maar wanneer is jouw kleintje groot genoeg om hem of haar van een eigen smartphone te voorzien. De meningen hieromtrent lopen zeer uiteen. Wij zetten een aantal tips op een rij.

Niet de hoofdprijs

Vaak beginnen kinderen tegenwoordig om een eigen telefoon te vragen in de bovenbouw van de basisschool, rond groep 7 & 8. Klasgenootjes hebben dan een eigen telefoon en de behoefte ontstaat om met hen zelf contact te onderhouden. Wij raden aan om dit moment ook niet te lang uit te stellen want dan wordt het een te groot ding. De kans dat er dan zaken plaats gaan vinden die het daglicht niet kunnen verdragen wordt alleen maar groter. Je hoeft je kind echter ook niet meteen het duurste van het duurste te geven, een alternatief voor de grote merken zoals de Xiaomi Redmi Note 11 of de Xiaomi redmi note 10 5G zijn hele mooie mogelijkheden die ook iets vriendelijker zijn in de kosten.

Bewustwording

De aanschaf van een mobiele telefoon vraagt op verschillende vlakken ook om een stukje bewustwording. Het zijn natuurlijk dure apparaten en daarom is het goed om aan te geven dat een eigen bijdrage gewenst is. Laat bij de aanschaf bijvoorbeeld je kind zelf een deel betalen, en sluit eerst nog geen of een kleine databundel af. Hierdoor realiseert je kind dat het een dure aangelegenheid is en dat hij zuinig dient om te gaan met het gebruik.
Daarnaast is het stukje bewustwording omtrent het gebruik en bezoek van sites goed om te benadrukken. Je kind heeft immers in één klap ongecontroleerd toegang tot de hele wereld, inclusief de gevaren. Je kunt allerlei speciale software aanschaffen om deze risico’s te beperken, maar wij vinden het verstandiger om het gesprek gewoon aan te gaan. Door dit te doen maak je je kind écht bewust van de gevaren en stimuleer je geen stiekem gedrag. Uiteraard zal je kind in online situaties komen die minder wenselijk zijn. Maar je hebt liever dat hij of zij deze bij jou aankaart, in plaats van dit verzwijgen.

Kortom, het hangt natuurlijk van het tempo van ontwikkeling van jouw kleine af of hij toe is aan een eigen telefoon. Stel het echter niet te lang uit maar introduceer het met de juiste aandacht en uitleg. Hiermee leg je een goede basis voor het gebruik in de toekomst!

Terug naar home
BabyBaby