Vormen van onderwijs in Nederland

Je hebt je kind zien opgroeien van een kleine baby naar een peuter vol nieuwsgierigheid en nu is de tijd gekomen dat ze bijna naar de 'grote school' gaan. Daar komt ook die grote vraag om de hoek kijken: welke schoolvorm past het beste bij mijn kind? We gaan hier bekijken welke vormen van onderwijs in Nederland te kiezen zijn. In een land met een schat aan onderwijsmogelijkheden, is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien.

Daltononderwijs

Vrijheid, gelijkheid en samenwerking, je kind kan deze waarden leren op een Daltonschool. Daltononderwijs houdt nauw vast aan het idee dat kinderen zelfstandig en in hun eigen tempo moeten kunnen leren. Het is boeiend om te zien hoe je kleintje zich ontpopt tot een zelfverzekerde leerling die leert omgaan met verantwoordelijkheden, nietwaar?

Ervaringsgericht Onderwijs (EGO)

Ben je er ooit aan toegekomen om de wereld te zien door de ogen van een kind? In het Ervaringsgericht Onderwijs maken ze hun wereld door hun eigen ervaringen en observaties. Reflectie en dialoog hebben een centrale plek in deze vorm van onderwijs.

Freinetonderwijs

Wat als onderwijs niet alleen een zaak was van leraren, maar ook van de leerlingen zelf? Freinetonderwijs geeft je kind de kans om te leren op hun eigen tempo en vanuit hun eigen belangstelling en ervaringen. Het is als het ware een avontuurlijke tocht waarin kinderen hun wereld verder verkennen.

Jenaplanonderwijs

Stel je een school voor waar kinderen van verschillende leeftijden samen leren, waar de nadruk ligt op samenwerken en waar kinderen worden aangemoedigd om actieve leden van hun gemeenschap te worden. Dat is Jenaplanonderwijs in een notendop.

Montessori-onderwijs

Heb je ooit gemerkt dat kinderen het beste leren als ze geïnteresseerd zijn in een onderwerp? Dat is precies wat Montessorionderwijs beoogt. In een Montessorischool worden kinderen aangemoedigd om zelf dingen te ontdekken en leren in hun eigen tempo.

Nutsonderwijs

Nutsonderwijs hecht veel waarde aan burgerschap, en kinderen leren respect voor verschillende religies, culturen en achtergronden. Het is een plek waar het kritisch denken wordt gestimuleerd en waar kinderen leren om open-minded te zijn.

Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO)

Als je denkt dat kinderen meer zijn dan gewoon sponzen om kennis te absorberen, dan resoneert het Ontwikkelingsgericht Onderwijs misschien wel met je. In deze aanpak worden kinderen gezien als actieve deelnemers in hun eigen leerproces, en leren ze door thema's te verkennen die aansluiten bij hun belevingswereld.

Sudbury-onderwijs

In het Sudbury-onderwijs nemen kinderen de leiding. Er zijn geen vastgestelde curricula of verplichte vakken. In plaats daarvan bepalen kinderen hun eigen leerdoelen en hoe ze deze willen bereiken.

Vrije school

In de vrije school draait alles om de holistische ontwikkeling van je kind. Het onderwijs is gebaseerd op antroposofische principes en wil de natuurlijke creativiteit en het leerpotentieel van kinderen tot bloei laten komen.

Nu je al deze onderwijsvormen op een rij hebt gezien, vraag je je misschien af: hoe maak ik nu de keuze? Hier zijn een paar tips: Bezoek open dagen, spreek met docenten en andere ouders en stel vuur aan de schenen met al je vragen. Onthoud: jouw gevoel is ook een goede raadgever.

Niemand zei dat het makkelijk zou zijn om de beste onderwijsoptie voor je kind te kiezen, maar ook dit hoort bij het moederschap. Vertrouw op je instinct en onthoud, je doet het geweldig!

Terug naar home
BabyBaby