Voor jezelf beginnen hoe financier je dat?

Moeders hebben wel iets weg van zo’n ouderwetse marionettenpop: ze zitten overal aan vast en er wordt van alle kanten aan ze getrokken. De kinderen hebben aandacht nodig. Het huishouden moet worden gemanaged. De financiën moeten op orde zijn. Soms vraagt een studie extra tijd. Van de moeders die buitenshuis werken, wordt ook daar een volledige inzet gevraagd. Voor moeders die wel willen werken, maar er niet in slagen een baan te vinden, kan geldgebrek een extra stressfactor zijn.

ZZP-er

Het opstarten van een eigen onderneming als ZZP-er kan een manier zijn om de touwtjes weer zelf in handen te krijgen. Hiervoor is passie nodig, een goed doortimmerd businessplan, commercieel inzicht en flink wat doorzettingsvermogen. En geld natuurlijk. Maar hoe kom je aan een startkapitaal, als je zelf geen financiële reserves hebt?

Er zijn diverse manieren om geld te lenen voor jouw eigen bedrijf. Enkele voorbeelden:

  • Microfinanciering. De Rijksoverheid biedt kleine, startende ondernemers de mogelijkheid om een microkrediet aan te vragen. Daarbij wordt maximaal € 50.000 verstrekt door Qredits Microfinanciering Nederland . Deze organisatie zorgt ook voor begeleiding, coaching en advies voor tijdens en na de start van de eigen onderneming. De rente die je betaalt staat vast gedurende de looptijd van het microkrediet.
  • Lenen bij de bank of andere instellingen. Ondernemers kunnen bij banken terecht voor verschillende soorten kredieten of leningen. Ook zijn er speciale kredieten voor starters. Banken willen vooral weten hoe realistisch je onderneming is, voordat zij tot een lening overgaan. Heb je voldoende zekerheden? Kun je garanderen dat er geld binnenkomt?
  • Voor een lening kun je ook terecht bij niet-bancaire kredietverstrekkers. Zij kunnen leningen bieden tegen relatief lage rentes, vanwege de marktwerking. Zo kun je bij bijvoorbeeld Directa al een doorlopend krediet afsluiten tegen maar 5,6% rente, terwijl dit bij bancaire instellingen kan oplopen tot wel 8,3% (deze berekening is op basis van een krediet van €25.000,- – bron).
  • Een doorlopend krediet biedt bepaalde vrijheden ten opzichte van een gewone lening of microkrediet. Je kunt gedurende de looptijd naar eigen keus geld opnemen. Alleen over het opgenomen bedrag wordt dan rente berekend. Heb je een bedrag afgelost, dan kun je weer lenen tot de kredietlimiet. Heb je niet meteen al het geld nodig of weet je niet hoeveel geld je precies nodig hebt, dan is doorlopend krediet een goede keuze.
  • Informals. Je kunt ook aankloppen bij een informal investor. Dat is een investeerder die zijn eigen vermogen investeert in een ander bedrijf. Vaak zijn dit oud-ondernemers die succesvol een eigen bedrijf hebben geleid.
  • Crowdfunding. Een manier van financieren die sterk in opkomst is, is Crowd funding. Hierbij steekt een grote groep mensen geld in een project of bedrijf. Dat kunnen je familie en vrienden zijn, maar ook andere mensen die geloven in jouw onderneming. Het internet is een onmisbaar medium om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor jouw plannen. Afgeleid hiervan is peer to peer lending (ook bekend als p2p lending: https://www.strategisch-beleggen.nl/beleggingsproducten/alternatieve-beleggingen/peer-to-peer-lending.html --> Hier vind je antwoord op de vraag "wat is peer to peer lenen / p2p lending in Nederland").

    Crowd funding is een optie als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
  1. Je kunt duidelijk aangeven waarvoor je de gevraagde financiering nodig hebt.
  2. Je hebt een betrokken netwerk van mensen die je enthousiast kunt maken voor je bedrijf.
  3. Je biedt je potentiële investeerders een aantrekkelijke en duidelijke tegenprestatie.
  4. Je kunt je plan in een korte tijd presenteren aan zoveel mogelijk mensen, vooral uit je directe netwerk.
  5. Het voordeel van crowdfunding is dat veel mensen zich betrokken voelen bij jouw bedrijf. Een nadeel is dat het enorm veel tijd opslokt, tijd waarvan veel moeders vaak weinig over hebben.
  • Een financieringsmix. Een combinatie van verschillende vormen van geld lenen.

Zelfstandigheid

Een eigen onderneming kan je als moeder jouw gevoel van zelfstandigheid teruggeven. Het kan echter ook een extra last betekenen. Als beginnend ZZP-er moet je goed weten wat je wil en financieel goed onderlegd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de administratie. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het uitbesteden van je boekhouding: zie hiervoor Boekhouding en Administratie - Informatieportaal over uitbesteden . Maar met uitbesteden nemen de kosten van de administratie ook direct toe. Ook moet je zelf je pensioen regelen, zeker als zzp'er. Een zzp pensioen is overigens redelijk gemakkelijk te regelen via speciale zzp pensioen aanbieders. Ook is het belangrijk je eerst grondig te oriënteren op de verplichtingen die je hebt als startende ondernemer. Veel informatie is te vinden bij de Kamer van Koophandel en in het  Handboek Ondernemen van de Belastingdienst.

Wil je weten of voor jezelf beginnen iets voor jou is? Ga dan eerst eens om tafel zitten met een zakelijk adviseur voor een goed gesprek.

Terug naar home
BabyBaby