Na de bevalling zullen je borsten de eerste dagen waarschijnlijk flink gaan lekken. Een hulpmiddeltje hiervoor zijn zogenoemde zoogcompressen. Deze pads worden gebruikt om melk op te vangen zodat je bh of t-shirt niet nat wordt. De zoogcompressen zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten: de wegwerp zoogcompressen, herbruikbare zoogcompressen en siliconen zoogcompressen. Waarom worden zoogcompressen gebruikt en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten? Dat lees je in dit artikel.
De eerste dagen of zelfs maanden na je bevalling zul je gaan merken dat je borsten aardig gaan lekken, ook vrouwen die geen borstvoeding geven hebben hier last van. Tijdens de stuwing in de kraamweek zullen je borsten vol zitten met moedermelk, hierdoor kunnen deze af en toe gaan lekken. Dit lekken kan op ieder gewenst moment gebeuren, om te voorkomen dat alles nat wordt is het wel zo fijn om zoogcompressen te gebruiken!
Weer snel de oude worden? Lees dan onze blog: Snel weer fit na je bevalling!
Er zijn verschillende soorten zoogcompressen verkrijgbaar, de een is fan van de wegwerp zoogcompressen en de ander zweert bij de herbruikbare zoogcompressen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende zoogcompressen? Dat hebben we voor je uitgezocht.
Wanneer je van plan bent om voor langere tijd borstvoeding te geven is het aan te raden om herbruikbare zoogcompressen aan te schaffen, dit is een stuk voordeliger. Deze herbruikbare zoogcompressen worden vaak gemaakt van katoen of bamboe en zijn opgebouwd uit 3 lagen. Helemaal binnenin zit een elastische laag van katoen of bamboe, middenin zitten twee lagen absorberend katoen of bamboe. De buitenlaag is de laag die je voelt, deze is gemaakt van een waterdichte zachte stof. Het nadeel van de herbruikbare zoogcompressen is dat je het wassen ervan bij dient te houden.. maar met al die baby was zullen deze pads er vast nog wel bij kunnen.
Een andere veelgebruikte soort zijn de wegwerp zoogcompressen, deze zijn erg gemakkelijk in gebruik. Doordat je niets hoeft te wassen en ze verkrijgbaar zijn in iedere drogisterij of supermarkt is het een gemakkelijke optie. Door het plaklaagje blijven de strips goed in je bh zitten. Wanneer het tijd wordt om de zoogcompressen te verschonen zul je dit zelf merken, ze voelen dan nat en vol aan.
Indien je langere tijd borstvoeding geeft zul je merken dat je met wegwerp zoogcompressen duurder uit bent, daarnaast zijn ze niet zo goed voor het milieu.
Een derde optie zijn de siliconen zoogcompressen, deze plak je als het ware gewoon op je borst. Deze zoogcompressen voeren een druk uit op je tepel waardoor het lekken stopt. Na gebruik kun je de pads eenvoudig uitwassen met zeep. Het kan zo zijn dat je alsnog doorlekt, in dit geval dien je de pads te wassen, je borsten te drogen en de pads vervolgens opnieuw aan te brengen. De ervaringen met deze pads variëren, de een is zeer tevreden en de ander kiest liever voor een van de andere opties. Welke soort is jouw favoriet?