Tips voor het kopen van jouw allereerste gezinsauto

Staat er gezinsuitbreiding op de planning? Dan breekt een hele spannende tijd aan. De komst van een kindje doet je hele leven veranderen. Zelfs het huis en de auto moeten een verandering ondergaan. Een zwangerschap is dan ook het perfecte moment om naar je allereerste gezinsauto op zoek te gaan. Maar waar moet je dan op letten? Waar moet deze aan voldoen? We zetten een aantal handige tips op een rij om je op weg te helpen.

Wat is een gezinsauto?

Een gezinsauto is een praktische auto met extra veel ruimte. Achterin moet er voldoende ruimte zijn voor één of meerdere autostoeltjes. Daarnaast is het ook prettig als de kofferbak ruim genoeg is. Zo kan ook een kinderwagen eenvoudig vervoerd worden.

Budget

Voordat er naar een gezinsauto gekeken kan worden, is het eerst belangrijk om het over het minst leuke gedeelte hebben. Want wat zal het budget zijn? Een degelijke auto is niet goedkoop. Wanneer de kleine zich plots aankondigt, kunnen we het ons voorstellen dat er nog niet voldoende gespaard is. Zeker niet met alle overige kosten die er bij een eerste kindje zullen komen. Geld lenen voor een auto is dan ook niet zo’n gek idee. Steeds meer mensen doen dit. Dit is een slimme manier om ondanks weinig spaargeld toch nog een goede gezinsauto te kunnen kopen.
Houd er bij het lenen van geld wel rekening mee dat een auto niet het eeuwige leven heeft. Zelfs een splinternieuwe auto zal uiteindelijk mankementen gaan vertonen. Een nieuwe auto gaat vaak pas na een jaar of vijf meer geld kosten aan onderhoud. Daarom is het slim om de looptijd van de lening op ongeveer vijf jaar zetten. Genoeg tijd om af te lossen en zo voorkom je heel veel extra kosten in de toekomst.

Grotere kofferbak

Bij een gezinsauto is het belangrijk om een goede kofferbak te hebben. Verkijk je er niet op hoeveel spullen je dagelijks meeneemt met een kleintje. Alleen de kinderwagen neemt al veel ruimte in beslag. Als je ook nog boodschappen, bagage of andere dingen mee wilt nemen, is dat soms vrijwel onmogelijk. Hoe meer ruimte, hoe beter bij een gezinswagen.

Vijfdeurs

De meeste auto’s worden tegenwoordig standaard met vijf deuren uitgerust. Dat geldt zeker voor goede gezinsauto’s. Kies je echter voor een tweedehands auto? Dan wordt ook nog vaak de driedeurs-variant gezien. Let hier goed op. De voorkeur gaat zeker met jonge kinderen meestal uit naar een vijfdeurs. Zo voorkom je dat je telkens de voorstoel vooruit moet klappen om de kinderen in en uit de auto te zetten. Zeker met een autostoeltje is dit erg onprettig.

Isofix

Veel gezinsauto’s zijn uitgerust met Isofix aansluitingspunten. Dit is een innovatief systeem waarmee je de autostoel niet meer in de gordels hoeft te plaatsen. Je klikt hem in het systeem en hij zit gelijk muurvast. Dit verhoogt de veiligheid en bespaart je veel tijd.

Terug naar home
BabyBaby