Reizen met kids

Als je het op tijd regelt (het liefst al bij het boeken) en bij het inchecken etc nog eens op terugkomt dan is de kans groot dat je kindje een erg handige positie kan innemen tijdens de vlucht: In een eigen bedje! De meeste vliegtuigen hebben namelijk babybedjes die aan het tussenschot kunnen worden ophangen. Dit geldt meestal voor baby's tot ca. 6 maanden oud (hierbij gaat het vooral om het gewicht).

Nogmaals: er zijn maar weinig van deze plekken - dus snel zijn is van belang. En, als je eerder toegezegd plekje toch opeens weg is dan help het soms om volhardend te zijn (wel netjes houden...). Dan kun je vaak tenminste nog een upgrade (bijv. naar Comfort Class etc) voor elkaar krijgen....

Reizen met kids

Als je het op tijd regelt (het liefst al bij het boeken) en bij het inchecken etc nog eens op terugkomt dan is de kans groot dat je kindje een erg handige positie kan innemen tijdens de vlucht: In een eigen bedje! De meeste vliegtuigen hebben namelijk babybedjes die aan het tussenschot kunnen worden ophangen. Dit geldt meestal voor baby's tot ca. 6 maanden oud (hierbij gaat het vooral om het gewicht). Nogmaals: er zijn maar weinig van deze plekken - dus snel zijn is van belang. En, als je eerder toegezegd plekje toch opeens weg is dan help het soms om volhardend te zijn (wel netjes houden...). Dan kun je vaak tenminste nog een upgrade (bijv. naar Comfort Class etc) voor elkaar krijgen....

Zo veel bagage?!

Met kleine kindjes neem je vaak veel mee. Erg veel. Heel erg veel. En dat moet dan ook nog aan boord van een vliegtuig. Paniek alom! Dat lijkt misschien nodig - maar is het niet.

Laten we even kijken wat er (meestal) allemaal mee mag:

  • Per betalende passagier heb je de reguliere hoeveelheid toegestane bagage. Belangrijk: Dit geldt dus ook voor elk kind boven de 2 dat een eigen stoel heeft!
  • Als je kindje nog geen eigen stoel nodig heeft dan is er meestal toch een bepaalde hoeveelheid bagage toegestaan. Meestal is dat 10kg.
  • Niet te onderschatten: handbagage. Let wel op dat je het niet al te gek maakt met het gewicht ervan - sommige maatschapijen willen dit nogal wegen en dan moeilijk doen.
  • Kinderwagens neem je mee buiten alle limieten; kijk ook hier voor tips mbt karretjes.
  • Luiertas - even uitzoeken, maar in de meeste gevallen tellen ze dit niet als 'handbaggage'; dus mag de luiertas (inclusief speelgoed dat je er in hebt gestopt) zo maar mee...
  • Cameratassen tellen (meestal) niet mee in de telling voor handbagage- en er past natuurlijk het een en ander extra in...
  • Hetzelfde geldt voor laptops - laptoptassen zijn namelijk meestal geen "handbagage"en gaan dus gewoon mee...
  • De duikers onder ons hebben een extra voordeel: Veel maatschappijen hebben een regeling voor duikbagage. Hier betaal je meestal een "flat fee" voor - en dan komt dit extra bagagestuk (en vooral: het gewicht ervan) gewoon boven op je reguliere hoeveelheid. Vooral als je anders te veel gewicht hebt is de smoes van "maar dit tasje is duikbagage!" vaak een veel goedkoper alternatief... :-)

 Autostoeltjes in het vliegtuig

Seats in an airline cabinVanaf 2 jaar hebben kleine kinderen een eigen zitplaats in het vliegtuig.  Dus hebben ze een eigen ticket nodig. Dat is op zich logisch, want een peuter van 3 wil je echt niet 9 uur op je schoot. Maar: als je ervoor betaalt dan wil je ook dat je kind lekker zit - toch?

En juist dat is het probleem: vliegtuigstoelen zijn gemaakt voor volwassenen. Dus de afmetingen kloppen niet voor een klein kind. Zeker als ze het uitklaptafeltje willen gebruiken om te tekenen, te eten, etc.

kinderstoeltjes

De oplossing heb je al in huis: je kinderstoeltje uit de auto. De meeste maatschapijen laten je dit zonder problemen mee nemen in de cabine (maar even checken is geen overbodige luxe omdat regels soms nogal kunnen veranderen...) Met een beetje gepiel zijn ze goed vast te maken in de stoel en de kleine zit heerlijk. Stoeltjes met een slaapstand hebben nog als extra voordeel dat de kidz er makkelijk in kunnen dutten en dat ook eerder doen omdat het hun vertrouwde stoel is.

Als je het autostoeltje mee neemt in de cabine heb je nog een voordeel: je hoeft hem niet in te checken (of, als je dat toch al niet van plan was, hoef je op Curaçao ook geen te regelen)

Tip 1: Wel handig om van te voren op te vragen wat de stoelbreedte in de klasse is waarvoor je ticket bedoeld is. In Economy zijn de stoelen vaak smaller dan in bijv. de Comfort Class. Als je de stoelbreedte weet kun je je kinderstoel opmeten om te zien of het wel gaat passen. Vooral stoeltjes van maat 1 (dus de maat net boven de Maxi Cosi) zijn vaak nogal breed.

Tip 2: Van het daarop volgende maat stoeltjes kun je vaak het zitgedeelte loskoppelen en deze als stoelverhoger gebruiken. Wij nemen vaak alleen dit stuk mee ipv de hele stoel - dat is behoorlijk minder volume om te vervoeren op Schiphol!

Top 3: Vliegtuigen hebben ook wiegjes voor kinderen tot ca 6 maanden aan boord - maar het aantal plekken waar deze kunnen worden opgehangen is beperkt. Snel zijn bij het erom vragen loont...

Terug naar home
BabyBaby