Met vaste voeding beginnen – Hoe doe je dat?

Dan komt het moment daar, dat je kleine schat "groot genoeg" wordt om de wereld van vast voedsel te betreden. Het is een belangrijke mijlpaal, want je baby is niet zo klein meer. De overgang naar vaste voeding kan voor jou als ouder een behoorlijke stap lijken. Welke beslissingen neem je? En meer nog; waar begin je direct? Leuke Moeders zal je proberen te helpen.

Beslissingen, beslissingen

Ten eerste is het cruciaal om te kiezen voor wat bij jou en je opvoedingsstijl past. Ga je voor verse voeding, potjes of een specifieke methode? Je hebt waarschijnlijk al gemerkt tijdens je zwangerschap dat ouderschap voornamelijk keuzes maken is. Wat past bij jouw stijl? Wat is het beste voor je kleintje? Eén ding heb ik in ieder geval geleerd van het ouderschap: je doet het nooit verkeerd, er bestaat geen goed of fout!

Diverse methodes

Er zijn verschillende aanpakken om je baby te introduceren in de wereld van vast voedsel.

  • Kant-en-klare potjes uit de winkel.
  • Zelfgemaakte verse gepureerde hapjes.
  • Voedsel introduceren via de Kleintjes/Rapley Methode.

Elk van deze drie benaderingen heeft zo zijn voor- en nadelen.

Kant-en-Klare Potjes Voeding

De kant-en-klare potjes voeding zijn verkrijgbaar op de babyafdeling in supermarkten. Ze zijn er in varianten met groente en fruit, en vaak staat er op de verpakking een leeftijdsadvies. Zo kun je potjes voor baby's vanaf 4 maanden gebruiken vanaf die leeftijd. De productie van deze voedingen is aan strenge regels gebonden, waardoor je ervan uit kunt gaan dat ze veilig zijn en geen ingrediënten bevatten die niet geschikt zijn voor de aangegeven leeftijd. Een groot voordeel van deze potjes is hun gemak: je neemt ze eenvoudig overal mee naar toe en kunt ze snel opwarmen. Ze bieden een complete maaltijd in één potje.

Zelf Verse Hapjes Bereiden

Het zelf bereiden van verse hapjes vergt iets meer inspanning dan het gebruiken van potjes, maar het is nog altijd goed te doen. Zodra je kindje 4 maanden oud is, kun je met deze methode starten. Het houdt in principe in dat je groenten, die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind, kookt of stoomt en vervolgens pureert. Een voordeel van zelf bereiden is dat je in één keer een grotere hoeveelheid kunt maken en deze in porties kunt invriezen met behulp van een ijsblokjeshouder. 's Ochtends haal je dan gewoon de benodigde hoeveelheid blokjes uit de vriezer om te ontdooien. Bij deze methode is het de bedoeling dat je kindje gedurende meerdere dagen achter elkaar hetzelfde eet, om zo te wennen aan de smaak.

De Kleintjes Methode en Rapley Methode

Er bestaan twee benaderingen voor het introduceren van vaste voeding aan baby's, namelijk de Kleintjes Methode en de Rapley Methode. Beide methoden gaan uit van het principe dat de darmen van een baby pas klaar zijn voor vaste voeding wanneer het kind 6 maanden oud is. Tot die leeftijd is borstvoeding of flesvoeding voldoende. Het unieke van deze methoden is dat ze het kind zelf laten kiezen hoeveel het eet, door het aanbieden van vast voedsel in hapklare stukken zonder daadwerkelijk te voeden.

De Rapley Methode, genoemd naar onderzoeker meneer Rapley, richt zich op het aanbieden van vast voedsel in stukken, met uitzondering van suiker, zout en honing, omdat deze niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar.

De Kleintjes Methode, ontwikkeld door Stefan Kleintjes, legt de nadruk op een introductieschema voor vast voedsel waarbij biologische en gezonde voedselkeuzes centraal staan, met speciale aandacht voor het voorkomen van mogelijke allergieën. Bij beide methoden staat zelfontdekking van het kind centraal, waarbij het eten in stukjes, reepjes of blokjes wordt aangeboden die minimaal zo groot zijn als het vuistje van het kind.

De eerste ervaringen met vast voedsel kunnen spannend zijn, vooral omdat jonge kinderen vaak nog een krachtige kokhalsreflex hebben. Deze reflex helpt echter juist om verstikking te voorkomen. Persoonlijk vond ik het erg geruststellend om een EHBO-cursus voor kinderen te volgen, zodat ik weet hoe te handelen mocht er toch iets misgaan.

De juiste leeftijd om te beginnen

Als je besluit om kant en klare potjes of verse gepureerde hapjes te gebruiken, dan wordt geadviseerd om tussen de 4 en 6 maanden te beginnen. Wanneer je echter kiest voor de Kleintjes of Rapley methode, kun je starten vanaf het moment dat je kind 6 maanden oud is en zelfstandig rechtop kan zitten.

Mijn aanbeveling

Er bestaat geen uniforme benadering voor de introductie van vaste voeding. Zoals je nu wellicht duidelijk is, is mijn aanbeveling om de methode te kiezen die jou het meest comfortabel laat voelen en die goed aansluit bij jouw levensstijl! Er is geen foute manier. Een goede tip, die ik gratis weggeef  :), is om rustig aan te beginnen met vaste voeding. Deze worden niet voor niets oefenhapjes genoemd! In het geval van mijn kind, Joas, gaven we hem te snel veel voedsel, wat leidde tot nare buikklachten. Neem dus de tijd!

Terug naar home
BabyBaby