Mama tips!

Als je kindje zelf wil eten, maar dat nog niet kan, dan kan dat erg lastig zijn. Hier een paar tips om wat rustiger aan tafel te kunnen zitten:

 • Biedt zo veel mogelijk voedsel aan in kleine stukjes dat met de handen gegeten kan worden. Vaak als ze er zelf mee bezig mogen zijn, krijg je ondertussen ook nog een extra hapje gevoerd zonder dat ze zich er van bewust zijn.
 • Geef je kindje altijd een eigen lepel en een eigen bordje/bakje. Je hoeft er niet eens wat in te doen, maar vaak is het al genoeg voor het idee dat ze zelf mogen eten. Af en toe zullen ze je zelfs vragen om ook een hapje van hun lepel te nemen, want ze doen alles van je na.
 • Maak er geen strijd van aan tafel. Als je kindje niet wil eten, maar jij wil het dwingen, zul je altijd verliezen. Zo lang je niet meteen iets lekkers geeft omdat het de maaltijd niet wilde eten, zal het snel genoeg weer zijn normale maaltijd gaan eten. Hoe minder aandacht je schenkt slecht eten, hoe minder het een probleem zal zijn/worden.

 Heeft je kindje een droge huid? Je kunt er een hoop aan doen:

 • Hang een washandje met zemelen in het badje. Je baby komt er helemaal glad weer uit. Ook heerlijk bij jeuk of als jezelf een droge huid hebt.
 • Smeer met lekkere vette crème en niet met lotions. Een vette crème beschermt meteen tegen invloeden van buitenaf, dus ook ideaal om op de billetjes te gebruiken.
 • Gebruik geen wasverzachter, dit kan het huidje irriteren.
 • Zorg dat de luchtvochtigheid in je huis goed is, een droge lucht zorgt meteen voor een droge, jeukende huid, zeker als je kindje er al gevoelig voor is.
 • Er zijn diverse producten tegen een droge huid, denk eraan dat iets simpels dat wel lekker vet is, soms beter is dan het nieuwste middeltje met het lekkerste luchtje. Het lijkt saai, maar het werkt echt het beste.
 • Middelen op oliebasis kunnen goed helpen, maar kunnen helaas ook het tegengestelde effect geven. De huid wordt er namelijk echt door afgesloten en dat kan veel jeuk tot gevolg hebben.
 • Smeer je kindje ook goed in voor je naar buiten gaat, vooral neus, kin en wangen zijn gevoelig voor kou, bescherm ze dus goed met een lekkere vette crème.

Lijk je ook alleen maar met je baby bezig te zijn overdag?

Hier een paar tips om wat meer tijd voor jezelf te vinden en een beetje uit te rusten: 

 • Douche eens samen met je baby! Heerlijk voor jou en je baby wordt er vaak lekker rozig van en het bespaart je een hoop tijd. Zet je baby met alleen romper en luier in de wipstoel en douche eerst zelf even. Je kunt daarna zo je kindje uit de wipstoel pakken en douchen. Met 5 minuten is je kleine weer fris en heb je een hoop energie bespaart.
 • Ga af en toe gewoon met je kleine mee naar bed, of doe iets ontspannends voor je zelf. Je hoeft echt niet in die uurtjes dat je kindje wakker is iedere dag je hele huishouden te doen. Zeker als je nog nachtvoedingen geeft, heb je het echt nodig om overdag ook even te gaan liggen. Met oudere kinderen erbij kun je ook als je partner weer thuis is even lekker gaan liggen, vroeg op de avond.
 • Kun je overdag niet slapen omdat je kleine onrustig is? Pak je baby dan gerust even bij je. Heerlijk toch, samen even slapen!
 • Als je een kleine baby de voeding in jouw bed geeft, valt je baby waarschijnlijk nog wel even lekker in slaap. Zo heb je alle tijd om eens even lekker te ontbijten, of rustig te douchen en de krant door te nemen. Denk er wel aan dat je je kindje niet onder een dekbed weglegt en aan weerszijde een kussen legt, zodat je kleine niet zomaar uit bed rolt. Leg je baby ook nooit alleen in een waterbed!

Beter slapen

 • Met een pasgeboren baby heb je het erg druk en slaap je weinig. Hier een paar tips om beter te kunnen slapen. 
 • Maak voor je gaat slapen de fles(sen) klaar, zo hoef je het 's nachts alleen maar op te warmen.
 • Verschoon je baby 's nachts alleen als hij/zij gepoept heeft, dit bespaard je een hoop energie en jij en je baby vallen stuk makkelijker weer in slaap zonder ook nog een verschoningsbeurt.
 • Ga op tijd naar bed, hoe heerlijk het ook is om weer even tijd voor jezelf te hebben. Die extra slaap heb je nu echt nodig.
 • Kolven kan de uitkomst zijn als je de nachtvoedingen niet meer op kunt brengen. Je partner kan de baby dan voor jou voeden, zodat je weer een heerlijk een keer een nachtje door kunt slapen!
Iedere mama aan de yoga Als moeder heb je heel wat ballen in de lucht te houden en soms valt er wel eens een bal hard naar beneden. Op zich geen probleem, maar weinig slaap en constant in ‘actie’ zijn zonder genoeg rust, brengt je wel degelijk uit balans. En[...] Lees verder
Reizen met kids Als je het op tijd regelt (het liefst al bij het boeken) en bij het inchecken etc nog eens op terugkomt dan is de kans groot dat je kindje een erg handige positie kan innemen tijdens de vlucht: In een eigen bedje! De meeste vliegtuigen hebben nam[...] Lees verder
Buiten spelen wordt zo nog leuker Als kind hoefde je mij niet te zoeken in een boom. Ik hield wel van buiten spelen, maar ik was nou ook weer geen straatkind. Javi behoort tot de ‘iPad en tabletgeneratie’.  Zelfs Cruzi wist met één jaar al hoe hij m[...] Lees verder
Leestip - Gelukkig zijn moet je durven Rosalinda Weel is spiritueel coach, yoga-lerares en is persoonlijk opgeleid door Deepak Chopra. Ze schreef Gelukkig zijn moet je durven, een boek vol met praktische vragen en inspirerende oefeningen om erachter te komen hoe jouw ideale leven er u[...] Lees verder
BabyBaby