7 tips/regels voor minder scherm tijd tijdens de zomer(vakantie)

De zomervakantie komt er weer aan en om te voorkomen dat je kinderen de hele dag achter een scherm van tv,tablet of mobieltje zitten zul je regels moeten opstellen. Veel ouders vinden het moeilijk deze te hanteren.

Tips/regels die kunnen helpen

Hier de volgende tips/regels:

  • Verbied het niet compleet. Als je onredelijke verwachtingen en regels hebt, dan zullen je kinderen alleen maar meer naar een scherm gaan verlangen. Het is een kwestie van geven en nemen.
  • Ga lekker veel naar buiten. Zorg ervoor dat je je kinderen enthousiast maakt over de dingen die ze allemaal kunnen doen buiten zoals zwemmen, voetballen, tuinieren, etc, etc. En leg uit dat buiten spelen en dingen doen goed is voor hen.
  • Alleen scherm tijd in de middag. Als je ze ’s morgens al naar een scherm laat turen, dan zijn ze passief bezig. Als je kinderen zo de dag beginnen, is het moeilijker om in een actieve modus te komen. ’s Middags, als ze uitgeput zijn van het buitenspelen, dan is het tijd om even rustig te ontspannen met een tablet of tv, maar stel wel een tijd in. Of plan bijvoorbeeld een uur in de vroege avond als je zelf nog het eten moet klaarmaken.
  • Houd een beetje een planning aan. Vakanties moeten relaxed zijn, maar je kunt niet van kinderen verwachten dat zij zich 12 uur per dag zelf kunnen bezig houden. Zorg daarvoor voor een beetje schema. Maak aan het begin van de week een schema met een aantal activiteiten per dag, dan weten de kinderen een beetje waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten.
  • “Ik verveel me” helpt niet. Je zult het ongetwijfeld horen deze vakantie, maar geef er niet aan toe. Vervelen is goed voor een kind. Het stimuleert zijn creativiteit, ze moeten nu zelf verzinnen wat ze willen gaan doen (of niet doen).
  • Niet bij vriendjes laten spelen om alsnog stiekem te gaan Xboxen. Overleg met de andere ouders dat je wilt dat je kind minder tijd achter een scherm zit en dat je dus niet wilt dat hij of zij bij hen wel de hele dag gaat zitten gamen of tv kijken.
  • Papa en mama mogen zelf ook minder vaak achter een scherm. En ja, dat is voor sommigen onder ons erg lastig. Maar je kunt moeilijk je kind verbieden achter een scherm te kruipen en vervolgens wel zelf de hele dag je mobieltje te checken!
Terug naar home
BabyBaby