5 tips om werk & gezin te combineren

Een interessante baan combineren met je gezin is niet altijd makkelijk. Bij de één lijkt het een fluitje van een cent en bij de ander is het een nogal een uitdaging. Daarom 5 tips die het wat makkelijker kunnen maken, zodat zowel jij als je gezin happy zijn:

Probeer zorg en werk te verdelen

Best wel cliché, maar ik zie om me heen nog erg veel gebeuren dat automatisch de vrouw stopt of minder gaat werken zodra er kinderen worden geboren. Waarom zou je (als het mogelijk is) eigenlijk niet allebei minder gaan werken zodat je zowel de zorg voor je kind(jes) als het hebben van een carrière kunt verdelen? Zowel mijn vriend als ik werken allebei 4 dagen, waardoor onze dochter Senna 3 dagen per week opvang nodig heeft die we verdelen onder de gastouder en opa’s en oma’s. Dit betekent dat ze meer dagen per week bij papa en mama is dan dat ze door iemand anders wordt opgevangen. Met die gedachte ga ik zonder schuldgevoel werken.

Stel prioriteiten: wat wil je écht?

Wil je zowel werken als er zijn voor je gezin? Dan zal in de praktijk blijken dat je keuzes moet gaan maken in wat je belangrijk vindt. Misschien dat je niet bij elk feestje of borrel na het werk aanwezig wilt of kunt zijn. Ook dat is prima, geeft alleen maar rust.

Wees tevreden met een 7 in plaats van een 10
Je vraagt vaak meer van jezelf dan dat een ander van je verwacht. Je wilt gaan voor een 10 terwijl je collega’s, vrienden, kinderen of partner meer dan tevreden zijn met een 7. Als je je dat realiseert, kan het een hoop energie en stress schelen.

“NEE” zeggen tegen een ander, is “JA” zeggen tegen jezelf
Ooit heeft iemand dit eens tegen me gezegd en daarna heb ik het nog vaak online en in tijdschriften teruggelezen. Ik ben het er helemaal mee eens, maar vindt het één van de moeilijkste dingen die er zijn! Toch zit er een kern van waarheid in. Goed voornemen voor 2016 ;-)

Communiceer crystal clear!
Ook zo één die makkelijker gezegd is dan gedaan, maar het levert je uiteindelijk wel veel op. Je herkent het vast: “Nee, vandaag kan ik niet afspreken. Ik heb al een andere afspraak staan die ik niet af wil zeggen” geeft meer duidelijkheid dan “Gezellig, ik heb eigenlijk al wat, maar zal kijken of ik het misschien kan verzetten of daarna nog even kan komen” terwijl je er eigenlijk niet op zit te wachten en dus weet dat je toch niet gaat. Nog zo één: “Mijn passie ligt in het organiseren van evenementen en daarom wil ik graag meewerken aan het opzetten van evenementen voor onze organisatie” in plaats van “ik wil iets doen met mijn passie”, zorgt ervoor dat je werkgever duidelijk weet waar hij aan toe is en dus wat voor je kan betekenen. Hoe duidelijker de boodschap, hoe meer het je brengt in je social life en carrière!

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag!

Terug naar home
BabyBaby