3 manieren om van je postpartum lichaam te gaan houden

De zwangerschap en bevalling zijn bijna een magisch iets. Het is onvoorstelbaar waar het vrouwelijk lichaam toe in staat is. Plotseling is daar een heel nieuw mensje bij de geboorte. Je hart loopt over van liefde. Maar tegelijkertijd ben je in die negen maanden ook enorm veranderd. Niet alleen in hoe je denkt en in het leven staat, maar ook als je in de spiegel kijkt. Er zijn maar weinig vrouwen die na een zwangerschap niets meer terugzien aan hun lichaam. Misschien blijf je wel heel veel striae houden of ziet je buik er geheel anders uit dan voorheen. Een natuurlijk proces, maar niet altijd even gemakkelijk.

Toch blijft het gek dat we een lichaam dat zo’n topprestatie heeft geleverd nog altijd naar beneden halen. Dat we nog altijd haarfijn weten te vertellen waar we niet blij meer mee zijn aan ons lichaam. Dit terwijl het juist heel normaal en mooi is. Natuurlijk is het even lastig als je lichaam compleet anders is. Ook omdat er voorheen een enorme druk in de maatschappij leek te zijn om weer zo snel mogelijk in je oude jeans of prachtige blouse van Geisha te passen. Inmiddels lijkt dit echter te veranderen.

We zien steeds vaker de ‘echte’ foto’s en verhalen op social media. Dat helpt om te relativeren. Wees je ervan bewust dat je lichaam misschien nooit meer zo wordt als voorheen. Dit is echter niet erg. Leer te houden van je postpartum lichaam. Hier zijn 3 tips die je hierbij helpen. Want echt, dat verdient je lichaam.

3 manieren om van je postpartum lichaam te gaan houden

De zwangerschap en bevalling zijn bijna een magisch iets. Het is onvoorstelbaar waar het vrouwelijk lichaam toe in staat is. Plotseling is daar een heel nieuw mensje bij de geboorte. Je hart loopt over van liefde. Maar tegelijkertijd ben je in die negen maanden ook enorm veranderd. Niet alleen in hoe je denkt en in het leven staat, maar ook als je in de spiegel kijkt. Er zijn maar weinig vrouwen die na een zwangerschap niets meer terugzien aan hun lichaam. Misschien blijf je wel heel veel striae houden of ziet je buik er geheel anders uit dan voorheen. Een natuurlijk proces, maar niet altijd even gemakkelijk. Toch blijft het gek dat we een lichaam dat zo’n topprestatie heeft geleverd nog altijd naar beneden halen. Dat we nog altijd haarfijn weten te vertellen waar we niet blij meer mee zijn aan ons lichaam. Dit terwijl het juist heel normaal en mooi is. Natuurlijk is het even lastig als je lichaam compleet anders is. Ook omdat er voorheen een enorme druk in de maatschappij leek te zijn om weer zo snel mogelijk in je oude jeans of prachtige blouse van Geisha te passen. Inmiddels lijkt dit echter te veranderen. We zien steeds vaker de ‘echte’ foto’s en verhalen op social media. Dat helpt om te relativeren. Wees je ervan bewust dat je lichaam misschien nooit meer zo wordt als voorheen. Dit is echter niet erg. Leer te houden van je postpartum lichaam. Hier zijn 3 tips die je hierbij helpen. Want echt, dat verdient je lichaam.

1. Shop voor nieuwe kleding

We houden ons vaak te erg vast aan onze oude kleding. Feit blijft dat lichamen veranderen naarmate de jaren verstrijken. Verwacht dus niet dat je nog altijd dezelfde kleding als tien jaar geleden kunt dragen. Het is niet de bedoeling dat jij in de kleding past. De kleding moet jou passen. De tijd naar de bevalling is een goed moment om nieuwe kleding te kopen. Shop bijvoorbeeld de nieuwe collectie van Geisha voor een stijlvolle nieuwe look.
Veel vrouwen willen wachten tot ze de zwangerschapskilo’s kwijt zijn geraakt. Bedenk echter goed dat je gewicht de komende tijd nog wel zal schommelen. Je hele hormoonhuishouding ligt op z’n kop. Als je borstvoeding geeft kan dat nog veel langer duren. Daarnaast zal je gewicht ook door slaapgebrek beïnvloed kunnen worden. Het is niet de bedoeling dat je je al die tijd niet lekker in je eigen kleding voelt. Je hebt net een nieuw mensje op de wereld gezet. Je mag jezelf verwennen!

2. Bespreek het met je omgeving

Voel je je echt heel onzeker of heb je zelfs last van een postnatale depressie? Bespreek onzekerheden altijd met je omgeving. Vaak helpt het om hun mening te horen. Ook om andere moeders te spreken die hetzelfde hebben meegemaakt. Wellicht is het ook goed om dit aan je partner te vertellen. Het helpt om te horen wat anderen vinden. Om te horen dat je goed bent zoals je bent. Of om in elk geval je kwetsbaarheid te tonen. Dat lucht op.

3. Wees lief voor jezelf

Dit is misschien wel het lastigst. Het is een emotionele rollercoaster om in slechts enkele maanden een baby op de wereld te zetten. Ook daarna stopt deze achtbaan niet. Daarom is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf. Je hoeft niet direct op je oude gewicht te zitten en top fit te zijn. Wat je wel moet doen? Voldoende proberen te rusten, gezond en gevarieerd eten en heel veel knuffelen met je kleintje. Vraag niet teveel van jezelf. Je lichaam moet nog in elk geval 9 maanden ontzwangeren. In die tijd kan je nog weinig verwachten. Probeer ondertussen vaker in de spiegel te kijken en te benoemen wat je wél mooi vindt en wat je lichaam je geschonken heeft. Zo leer je langzaam weer te houden van je nieuwe lichaam.

Terug naar home
BabyBaby